Různé chutě morušovníku
V současnosti moruše nepatří mezi nejpopulárnější plody. Před stovkami let byla ale rozšířena po celé Evropě, Egypťané a Řekové ji znali již od středověku. Jednotlivé druhy se používaly v hedvábnictví, k barvení a v léčitelství. Usušené a rozemleté sloužily jako mouka, která se přidávala do těsta. Barvila se jimi vína.
Známe více druhů a kultivarů. Moruše bílá (Morus alba) pochází z Asie a má bílé či narůžovělé sladké plody mdlé chuti. Jejími listy se krmí bourec morušový. Moruše červená (Morus rubra) byla svými nakyslými plody známa v Americe. Moruše černá (Morus nigra) má svůj původ rovněž v Asii a překvapí vás fialovými, lahodnými plody.
Moruše červená má svůj původ v Americe
Trnavská moruše (Morus trnaviensis) je neznámého původu. Její plody se podobají válcovité malině v tmavě červené barvě. Mají aromatickou dužinu a sladkokyselou chuť. Zrají od července do září.
Odolný strom s brzkými plody
Stromy začínají kvést začátkem května. Opylují se větrem. Jedná se o teplomilný, na půdu nenáročný druh. Moruše se často pěstují i ve formě keře. Mnohé odrůdy se od sebe liší hlavně tvary listů.
Stromky nejdříve rostou velmi rychle a již během několika let na nich najdete plody. Jsou velmi odolné. I poškozený stromek bude žít další desítky let, protože vyniká velkou regenerační schopností. Jde o nechoulostivé druhy: snesou mrazy i sucho.
Po zasazení je musíte pravidelně zalévat. Moruše nemá kolem sebe ráda jiné kořenové systémy. První roky po zasazení se musí okopávat, zavlažovat a přihnojovat vyzrálým kompostem. Po vysazení potřebuje výchovný řez.
Moruše jsou velmi odolné rostliny
Ke koupi a sázení moruší se vyjádřil jejich pěstitel, pan Radim Pešek. Více informací najdete na jeho stránkách. A nyní už jeho odpovědi na naše otázky:
Jaké druhy odrůd moruše se dají v Čechách sehnat a v jaké ceně se pohybují?
Prodávají se hlavně druhy Moruše bílá (Morus alba) a Moruše černá (Morus nigra), někdy i teplomilnější Moruše trnavská (Morus trnaviensis), která je vhodná pro vinohradé oblasti či mikroklima velkých měst a jedná se pravděpodobně o křížence nejasného původu.
Odrůdové moruše se u nás moc neprodávají, nejznámější je ´Pendula´, což je převislý kultivar Morus alba. Má černé chutné plody.
Za rostlinu zaplatíte od asi 100 Kč do 3000 Kč, záleží, zda se jedná o malý stromek či větší zapěstovaný strom, roubovanou moruši, semenáč či pravokořennou rostlinu a podobně.
Kdy je nejlepší období na sehnání sazenic? Kdy začne strom plodit?
Kontejnerované rostliny lze pořídit a vysazovat celoročně, prostokořenné pak klasicky na jaře a na podzim. Plodnost nastupuje za 2 až 5 let, záleží na stáří stromku a technice množení.
Je těžké si ji doma namnožit a jak se to dělá?
Není to zrovna nejjednodušší rostlina pro domácí množení. Lze ji množit semeny, roubováním či zpravokořeňováním.
Moruše nahradí cukr
Plody obsahují vitamin C, E a vitaminy skupiny B. Dále v nich najdete pektiny, karoten, organické kyseliny a minerální látky jako draslík, fosfor, křemík, železo, hořčík i vápník. Plody se dají jíst syrové. Můžete si z nich připravit šťávy, sirupy, kompoty, marmelády nebo víno.
Mají i mírně léčivé účinky. Působí proti bolestem v krku, podporují odkašlávání a pomáhají při vyprazdňování střev. Při sklizni plody snadno pouštějí šťávu. Lehce opadávají. Plody ze země jsou nepoužitelné.
Plody obsahují spoustu vitaminů a minerálů
Pokud si je dobře usušíte, můžete jimi nahradit cukr. Zároveň mají velkou trvanlivost. Dříve se usušené rozemleté moruše hojně používaly k oslazení zapékaných pokrmů a kaší. Zkuste si také připravit nějaké dobroty!
Morušová zmrzlina
1 hrnek směsi mléka a smetany do kávy
1 hrnek smetany ke šlehání
4 žloutky
¾ hrnku cukru (případně víc podle chuti)
2 hrnky rozmačkaných moruší
Na pánvičce zahřejte směs mléka a smetany do kávy. Dejte pozor, aby se směs nevařila. V míse spolu našlehejte smetanu a žloutky. Poté do ní pomalu nalijte teplou směs mléka a šlehejte dohladka. Vraťte tuto směs na pánev, přidejte cukr a vařte na středním plameni za stálého míchání pět minut.
Sundejte z ohně a nechte v ledničce vychladit asi třicet minut. Poté přidejte morušovou kaši, dobře zamíchejte a dejte do výrobníku zmrzliny. Dále dodržujte postup výrobce přístroje.
Morušové kuře s balsamicem
1 lžička rostlinného oleje
1/2 hrnku nasekané červené cibule
1/2 lžičky čerstvě nasekaného tymiánu
sůl a pepř podle chuti
4 kusy kuřecích prsíček
1/3 hrnku bezsemínkové morušové zavařeniny
2 polévkové lžíce balsamicového octa
Na pánvi rozehřejte na středním plameni olej a přidejte nasekanou cibuli. Osmahněte pět minut. Smíchejte tymián se čtvrtkou lžičky soli a pomažte kousky kuřete. Přidejte je na pánev a opékejte, než budou hotové.
Vyndejte kuře z pánve a ztlumte oheň na minimum. Přidejte čtvrtku lžičky soli, zavařeninu, ocet a pepř. Důkladně promíchejte. Poté směsí přelejte kuřecí plátky a podávejte.
Šťáva z moruší
1 l morušové šťávy
¼ l vody
800 g cukru
šťáva z 1 či 2 citronů
Ve vodě povařte cukr, přidejte šťávu z moruší a citronů. Povařte a plňte do lahví.
Morušový kompot
dle zásob moruše
nálev: Na 1 l vody 400 g cukru
u bílých moruší přidejte 5 g kyseliny citronové
Moruše operte, vsypte do vymytých sklenic a zalijte horkým nálevem. Uzavřete. Černé moruše trnavské jsou nakyslé, ale bílé moruše mají mdlou chuť, proto přidejte do nálevu kyselinu citronovou. Sterilujte při osmdesáti pěti stupních Celsia asi patnáct až dvacet minut podle velikosti sklenic.