10
Fotogalerie

Sušička v akci I: sušíme byliny

Vůbec nejstarší, a přitom stále hojně užívanou metodou konzervace bylin, ovoce, zeleniny i hub je sušení. A protože v červenci vrcholí doba sklizně, rozhodli jsme se problematice sušení, respektive sušiček věnovat celý seriál.

V našem diskuzím fóru jsem se čtenářů zeptala, jaké mají zkušenosti se sušičkami. S výjimkou několika velmi pochvalných příspěvků většina čtenářů považovala sušičky za výrobek nekvalitní a zbytečný. Zaujalo mě to a jala jsem se zkoumat názory lidí ve svém okolí. Výsledek byl obdobný. 

Podběl_1.jpg
Posbírat byliny je jen první úkol. Pokud je usušíte špatně, možná je bude třeba vyhodit

Kvalitní vs. nekvalitní sušička

Pokračovala jsem tedy dál a začala detailně obhlížet jednotlivé typy sušiček, které jsou dostupné na našem trhu. Zjistila jsem s údivem, že některé výrobky nemohou ani pořádně fungovat (vím-li, že teplý vzduch stoupá vzhůru, jak může dobře pracovat sušička, která má ventilátor umístěný úplně nahoře a síta k sušení jsou pod ním?), takže nechápu, proč se vlastně prodávají.

Než nějakou sušičku koupíte, důkladně se zamyslete nad tím, jak má fungovat. Nenechte se zmást reklamním popisem jejích předností a použijte selský rozum. Často zjistíte, že princip, na němž je založena, vám ničím užitečný nebude.  

Dobrý výrobek by měl nabídnout:  

  • Řízený rozvod teplého vzduchu, díky němuž nemusíte pravidelně vyměňovat síta či přerovnávat to, co sušíte.
  • Termostat, který udržuje volitelnou teplotu.
DSC_0459.jpg
Opakovaným zmáčknutím zeleného tlačítka volíte jeden ze tří zobrazených sušicích programů
  • Nízkou spotřebu elektrické energie.
  • Síta, jež jsou neprůhledná (aby se při sušení zachovaly vitaminy citlivé na světlo).
  • Ověření zdravotní nezávadnosti.
  • Krom klasických sít i síta hustější, vhodná pro sušení drobnějších částí bylin (aby jednotlivé kousky nepropadávaly do nižších pater).
  • Možnost přikoupit další síta (nejekonomičtější je sušení co nejvíce potravin současně).

Výrobky, které tyto podmínky splňují, pořídíte za několik tisíc korun (cena se může vyšplhat dokonce až na deset tisíc!). Na začátku si možná stejně jako já řeknete, že je to zbytečně moc peněz, ale budete-li se srovnávání jednotlivých typů důkladněji věnovat, zjistíte, že od těch levných (seženete i sušičku do tisícovky) se uvedených vlastností nedočkáte.

Ve snaze ušetřit si lidé v mnoha případech koupí co nejlevnější sušičku. O své peníze ale v podstatě přijdou, protože s jejím výkonem nebudou spokojeni.  

Redakční testování

K vyzkoušení toho, jak taková sušička pracuje, jsem si vybrala na radu svých známých (kteří se mimochodem v pozitivním hodnocení na daný výrobek shodli s diskutujícími z našeho fóra) novozélandský výrobek FD-500 Snackmaker od společnosti Hydraflow Industries Ltd. Jak jsem se dočetla v návodu k jeho použití, byl dokonce vyhodnocen spotřebitelským časopisem dTest jako nejlepší na našem trhu.

DSC_0453.jpg
FD-500 Snackmaker má v základní sestavě pět sít, síťku a fóliovou misku (o ní v jednom z dalších dílů) 

Sušíme bylinky a koření

Nejdříve jsem se pustila do sušení bylin – jak probíhalo, můžete vidět na fotografiích. Ve srovnání s klasickým sušením, kdy bylinky pověsíte na půdu, nabízí sušička rychlejší řešení. Navíc s její pomocí zachováte v potravinách významné množství vitaminů, které jsou citlivé na světlo, vysokou teplotu a vzdušný kyslík.

Šalvěj_1.jpg
Bylinky neskládejte v příliš husté vrstvě

Jestliže pravidelně sbíráte větší množství bylin (k přípravě čajů, nálevů či jako koření do různých pokrmů), uvítáte, že prostor kolem vás nebude zaplněný plechy, na nichž se obvykle sušívají. Ve srovnání s nimi zabírá sušička jen velmi málo místa, což je dáno tím, že jednotlivá síta jsou vyskládána nad sebou. 

Podběl_1B.jpg
Jednotlivá síta naskládáte jedno na druhé

Podběl_2.jpg
Výsledek: podběl je usušený

Co však oceňuji především, je čistota a pořádek při sušení. Moje zkušenost je taková, že při klasickém sušení nejen ve sklepě či na půdě, ale i v obytných místnostech padá na bylinky prach – a přece jen, než se usuší, nějakou dobu to trvá.

DSC_0414.jpg
Sušička je kompletní: obsahuje všechna síta i víko; středovým otvorem v něm je ven vytlačována část ohřátého vzduchu

Co se nepříjemného hučení, na které si někteří majitelé sušiček stěžují, týče, Snackmaker není nijak zvlášť hlučný. Při běžné práci v domácnosti mi zvuk jím vydávaný vůbec nevadil, a pokud jsem se chtěla soustředit například na psaní textu, sušičku jsem umístila na balkon. I přes otevřené dveře odtud do místnosti nepronikl už žádný zvuk.  

DSC_0383.jpg
Sušička na balkoně, já ve vedlejší místnosti: neslyšela jsem žádný rušivý zvuk 

Při použití sušičky je třeba postupovat následovně: 

  • Bylinky sbírejte pouze na místech, která nejsou znečištěna.  
  • Vybírejte zdravé, mladé rostliny, sbírejte je v době, kdy obsahují nejvíce aromatických látek.

Jednotlivé části byliny Doba sběru
Květ Polovina květů musí být plně rozvitá. Sbíráme za poledne, za suchého počasí.
Pozn.: Vyhneme se listům nevyvinutým či napadeným hmyzem. Nejkvalitnějí jsou jednotlivě sbírané listy.
List Sbíráme v období jejich plného vývoje.
Nať Sbíráme v období jejich plného vyvinutí.
Pozn.: Je možné natě rozstříhat na menší kousky, aby se do sušičky lépe vešly.
Plod Sbíráme za suchého počasí. Dužnaté plody a šípky sbíráme jen tehdy, jsou-li dobře vyzrálé.

  • Ukládejte je volně do košíku, aby se nezapařily.   
  • Pokud nepršelo, omyjte je pod tekoucí vodou a nechte okapat.   
  • Bylinky a koření sušte při teplotě 35 až 40 stupňů Celsia (na sušičce Snackmaker jsem jednoduše zvolila program určený právě k sušení bylin), ideálně na síťkách s drobnými otvory, které položíte na sušicí síta.  
  • Sušit můžete jak samotné lístky, tak i větvičky s drobnými lístky (například dobromysl).   
  • Bylinky umístěte na síta ve slabé vrstvě, aby se dobře prosušily.   
  • Doba sušení je závislá na mnoha faktorech (vlhkost bylin, jejich množství, vlhkost a teplota v místnosti), ale abyste se napoprvé zorientovali, orientační délka sušení různých druhů by měla být uvedena v návodu k použití.   
  • O sušení si veďte záznamy, budou se vám při dalším sušení hodit.

    Podběl_3.jpg
    Usušené byliny je třeba dobře uskladnit

  • Usušené byliny skladujte v uzavíratelných dózách. První týden po usušení jimi občas zatřeste, abyste si ověřili, že nenavlhly. Jejich kontrolu provádějte i později, když si vzpomenete. Pokud zvlhnou (při každém otevření nádoby do nich vniká vlhkost ze vzduchu), přesušte je.   
  • Vhodný skladovacím prostorem je chladné, suché a tmavé místo, v němž se teplota pohybuje od 5 do 20 stupňů Celsia.

Využijte poradnu, odpovídá odbornice

Jak sušičku Snackmaker FD 500 k vyzkoušení, tak i cenné rady týkající se práce s ní mi poskytla paní Marie Martinovská (zástupkyně firmy Able Electric, spol. s r. o. a Řídící systémy, spol. s r. o., dovozce a distributor těchto sušiček pro Českou a Slovenskou republiku), jež je autorkou publikace Sušíme ovoce, zeleninu, byliny, houby...

Domluvily jsme se, že zodpoví na veškeré vaše dotazy, které vás v souvislosti s používáním sušiček napadnou. Je jedno, zda už nějakou máte, ale třeba si nejste jisti, zda s ní pracujete zcela správně, nebo jestli teprve uvažujete o jejím nákupu.

Protože sušit můžete nejen byliny a koření, vrátíme se k této problematice příští týden. Už nyní můžete posílat své dotazy do naší poradny na adresu info@abecedazahrady.cz. Do předmětu zprávy uveďte heslo Sušička.

Byliny.jpg
Čím větší množství potravin současně sušíte, tím je celý proces ekonomicky výhodnější 

Soutěžte s námi o sušičku

A protože sušička je věc, která se do domácnosti hodí, připravili jsme pro vás zajímavou soutěž. Čtyři z našich čtenářů, kteří nám do poradny pošlou svůj dotaz(y), získají jako výhru sušičky Snackmaker FD 500, jež věnuje jejich dovozce a distributor. Nezapomeňte proto ke svým dotazům připojit i adresu vašeho bydliště. 

Soutěž již byla ukončena.

Doporučujeme

Články odjinud