Úhledné keříky cukety nezaberou na zahradě příliš místa, k tomu je to zelenina výnosná, odolná a nenáročná, takže její pěstování zvládne i začátečník. Využití cuket v kuchyni je široké, proto i jejich obliba roste.
Tykev keříčková (obecná) – cuketa (Cucurbita pepo) má svůj původ v Novém světě, patří několik tisíc let mezi nejstarší kulturní rostliny Ameriky. Pěstuje se ve velkém také v Asii a v jižních částech Evropy.
Bez problémů roste dobře i v našich podmínkách. Je odolnější a vitálnější než okurky, proto se také využívá jako podnož pro roubování salátovek.
Máte místo na kompostu? Cuketám se na něm bude výborně dařit
Teplomilná, a přesto odolná
Cuketu lze pěstovat jak z přímého výsevu, tak i jako předpěstovanou plodinu. V chladnějších oblastech se předpěstováním zkrátí doba od výsadby ke sklizni, z přímého výsevu je pěstování jednodušší (odpadá přesazování).
Rostliny se vysévají od konce dubna (v teplejších oblastech od poloviny dubna) do hnízd po třech semenech, výsevy lze uskutečnit i během května, záleží na vás a na uvolněném místě po předplodinách (ředkvičky, salát).
Cuketa je tepomilná, dlouhodobé teploty pod deset stupňů zpomalují růst a vývoj. Rostliny ale nejsou tolik citlivé na kolísání a rozdíly nočních a denních teplot. Nesnáší pokles teplot ani těsně pod nulu, zjara je můžete chránit zakrytím netkanou textilií.
Předpěstované sazenice potřebují dostatek světla, aby se příliš nevytáhly
Cukety hravě zvládnete
Připravit záhon pro pěstování cuket lze už na podzim, kdy zaryjete do země statková hnojiva (hnůj). Ne každý má tuto možnost, proto lze nahradit vyhnojení zapravením kompostu v dostatečném množství zjara a doplnění živin přihnojováním průmyslovými hnojimi.
Rostliny vytvoří během krátké doby velké množství zelené hmoty a plodů, proto jsou na živiny a zálivku náročné. Pokud strádají nedostatkem, plody jsou malé, zatvrdlé a prakticky se nehodí pro kuchyňskou úpravu.
Dobrý start
K předpěstování používejte rašelinové květináče, s kterými rostliny sázíte přímo na záhon. Můžete použít i květníky nebo umělohmotné kelímky, při přesazování se ale většinou částečně naruší kořenový bal a zpomalí růst rostliny. Sází se sazenice s třemi pravými listy.
Na záhon se vysévají semena do hnízd na vzdálenost asi osmdesát krát sto centimetrů. Zahuštěný porost je náchylný k houbovým chorobám a plísním, zvláště v chladném a deštivém létě je pro rostliny lepší větší rozestup.
Semena vysévejte do hnízd nejvýše po třech. Ta barevná byla mořena proti plísním
S jídlem roste chuť
Po výsadbě nepřihnojujte cukety dříve než po dvou týdnech. V první polovině vegetačního období použijte kapalná hnojiva (dobrý je Vegaflor, Floran, Kristalon a podobně) každý týden, v období plodnosti hnojte také po týdnu, ale hnojivy na plodovou zeleninu.
Nezapomínejte na pravidelnou zálivku – vody potřebují cukety opravdu hodně
Barevné cukety
Tradiční jsou cukety s tmavě zelenými plody, které bývají nejčasnější. Vegetační doba je u raně plodících odrůd kolem čtyřiceti dnů od výsadby, pozdní odrůdy mají do sklizně až sedmdesát dnů.
Vyzkoušejte i odrůdy s méně tradičním zabarvením či tvarem plodů
Pro milovníky žluté barvy jsou cukety připraveny ke sklizni asi po šedesáti dnech, pruhované plody některých odrůd jsou středně rané, sklízet je můžete zhruba po padesáti dnech. Barva slupky příliš neovlivňuje barvu dužiny tykví – ta je zelenavě bílá.
Cukety |
Odrůda |
Barva slupky |
Vegetační doba |
'Ambassador' |
tmavě zelená |
40 až 45 dnů |
'Bětka F1' |
bílá |
50 dnů |
'Black Beaty' |
tmavě zelená |
50 dnů |
'Goldena' |
světle oranžová |
55 dnů |
'Goldline F1' |
žlutá |
60 dnů |
'Jigonal' |
zelená |
60 až 65 dnů |
'Kveta' |
bělavá |
70 dnů |
'Nefertiti' |
tmavě zelená |
55 dnů |
'Startgreen F1' |
leskle zelená |
55 až 60 dnů |
'Striato di Napoli' |
zelená |
55 dnů |
'Tapír' |
zelenobílé pruhy |
50 dnů |
'Tonda di Piacenza' |
světle zelená |
45 až 50 dnů |
poznámka: jediná kulatá cuketa, novinka |
Proč pěstovat právě cukety?
Cukety mají vysoký obsah vody (přes devadesát procent), takže jejich energetická hodnota je zanedbatelná. Dužnina je bohatá na vlákninu a minerální látky, obsahuje vitamin B a v menším množství vitamin C. Důležitý je obsah draslíku – zbavuje tělo nadbytečné vody a solí.
Konzumace cuket prospívá hlavně lidem obézním, diabetikům, pacientům s chorobami jater a žlučníku, nemocným trpícím dnou a revmatismem. Cukety se dají v kuchyni připravit na mnoho způsobů: dušené, zapékané, grilované, obalované, připravit z nich můžete i buchtu.
Využijte pěkného počasí a při grilování nezapomeňte na cukety: jsou výborné samotné i jako příloha například k masu
Sklizeň včasná a pravidelná
Nejchutnější plody mají velikost kolem patnácti až dvaceti centimetrů. Křehké, šťavnaté a bez semen se dají použít i syrové do zeleninových salátů. Cukety plodí opakovaně, sbíráte-li plody pravidelně, kvetou a plodí vytrvale celou sezonu.
Jakmile plody přerostou (necháte je dozrát), rostlina vyživí zhruba tři a ostatní už nedorostou. Tvorba semen totiž cuketu zaměstná natolik, že se na nic jiného „nesoustředí“ a další plody pak netvoří.
Válcovité a kulaté
Podlouhlé plody cuket jistě znáte, novinkou je odrůda ‘Tonda di Piacenza‘ se světlými kulatými plody. Výborně se hodí k zapékání, sesbíráte-li plody, dokud jsou křehké, ve velikosti do patnácti centimetrů.
Kulaté cukety jsou novinkou na trhu
Přerostlejší plody cuket se dají dobře zpracovat na způsob hlávkového zelí, výborný je „bramborák“ z cuket (doporučuji slít pečlivě vodu a přidáte-li do těsta jeden strouhaný brambor, nebudou se placky trhat).
Dnes už je výběr odrůd celkem bohatý, v nabídce jsou jak hybridy F1, tak i odrůdy nehybridní, z nichž si můžete nechat dozrát semena. Ať už zkusíte pěstovat kteroukoli odrůdu, neprohloupíte: chutný a rychlý letní oběd či večeře přijdou vždycky vhod.